2020-11-30 09:01:17• hírek • Bede Emőke

Veszett kutyát találtak Szatmár megyében

Képünk illusztráció. Forrás: pxhere.com
Képünk illusztráció. Forrás: pxhere.com

A veszettséget okozó vírust mutatta ki a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság egy megyénk területén élő kutyában, épp ezért a szakhatóság arra inti a kutya- és macskatartókat, hogy az állatokat mindenképp oltassák be a fertőző betegség ellen, valamint mikrochip által tegyék őket azonosíthatóvá is.

„Arra kérjük a megye lakosságát, hogy kerüljék a kapcsolatot a rókákkal, melyek hordozhatják a veszettséget okozó vírust, és ezért rendkívüli agresszívak lehetnek, vagy épp ellenkezőleg, nagyon szelídek, engedve akár azt is, hogy megsimogassák vagy megfogják őket. Semmi esetre se érjenek az elhullott vadállatok tetemeihez, és kérjük, azonnal jelentsék az esetet azon vadászterület illetékeseinél, ahol felfedezték az elpusztult állatot” – olvasható a DSVSA legutóbbi közleményében.


A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság tájékoztatásában nem nevesítette a települést, ahol a veszett ebet azonosították, viszont a magyarországi Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) igen: információik szerint az állatot Egri területén találták.


„Romániában, az elmúlt években végzett rókaimmunizációs programnak köszönhetően, a veszettség egyre inkább visszaszorul, de az ország különböző részein szórványosan még előfordul. 2019-ben 4 alkalommal és 2020-ban ez idáig szintén 4 esetben állapították meg a betegséget. A magyar határ mellett fekvő Szatmár megyében – a jelenlegi esetet megelőzően – utoljára 2019 februárjában találtak veszett állatot, akkor egy rókában mutatták ki a vírust” – közölte az esettel kapcsolatban a Nébih.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: